Beste Berdien,

Vergeef me dat ik je, zonder dat we elkaar kennen, een brief schrijf.

Met groot genoegen heb ik je historisch getinte verhalen over het leven in jouw closed community gehoord. Ik was onder de indruk en vandaar dat ik je schrijf met een verzoek.

Ik wil een boek schrijven. Het zou fantastisch zijn als je meedoet, samen met nog twee anderen. Een boek? Ja, Berdien, een boek. Er zijn voor zover ik weet de laatste 62 jaar geen boeken meer geschreven, althans niet officieel.

De reden waarom ik, samen met jou, een boek zou willen schrijven, is dat ik vind dat we moeten proberen de afgelopen eeuwen te beschrijven. Hoe is die duistere ‘Ondertijd’ ontstaan? Hoe zijn die drie eeuwen verlopen, wat hebben we ervan geleerd en hoe moet het verder met de mens en onze planeet?

Wat ik uit overleveringen weet is dat zo rond het jaar 2035 vier groepen, de Emo’s, Ego’s, Eco’s en Eko’s het niet goed met elkaar konden vinden. Vooral de Eko’s kregen het zwaar te verduren. Het leek een ongelijke strijd, hoewel de eerste drie kampen ook onderling het gevecht niet uit de weg gingen. Misschien allemaal wel met hetzelfde bewuste of onbewuste eigenbelang: minder mensen op aarde. En dat is ze gelukt. Er zijn er nu zeker vijf miljard minder dan toen de Ondertijd begon.

Een verliezer heeft nooit het gelijk aan zijn kant. Maar is er hier wel sprake van verliezers en winnaars? Zouden we samen die vraag kunnen beantwoorden en met vier gekleurde historische achtergronden, een nieuwe, toekomstgerichte geschiedschrijving vorm kunnen geven?

Ik hoop dat deze brief je heeft bereikt en dat je mee wilt doen.

Laat iets van je horen!

Derk