Grote mensen discussiƫren veel over allerhande dingen. Zo ook over de jagers. Jagen die nu omdat ze graag dieren doden?

Echte jagers hebben een groot ontzag voor de natuur en houden zich aan strenge regels..Wie de regels in de jacht naleeft noemt men een weidelijk jager.

Een weidelijk jager is iemand die ook buiten de jacht zich eerlijk en oprecht gedraagt en die geen misbruik aanvaardt. Zo een jager zal uitleggen wat hij doet aan bijvoorbeeld de kinderen in de klas of aan fietsers of wandelaars in de bossen, velden of weilanden.

Vele weidelijke jagers zeggen dan ook dat ze al lang geen jager meer zouden zijn als het enkel om het doden van dieren zou gaan.

Jagen is heerlijk met allerlei dingen buiten bezig zijn. Jagers hebben zeker geen minachting voor de natuur en houden enorm veel van dieren.

Neem nu hun honden.

Jachthonden zijn prachtige dieren die een zware opleiding krijgen. Meestal zijn dieren tijdens de jacht op slag dood, maar dat is niet altijd zo. De honden leren om een gejaagd dier te zoeken dat niet meteen dood is nadat het werd aangeschoten. Zo een dier kan soms nog kilometers ver wegvluchten en dagenlang ergens liggen te sterven. De jachthond spoort ze op en brengt de jager tot bij het gekwetste dier. Die verlost het dan uit zijn lijden.

Regelmatig worden de honden voor hun inzet beloond.

Sint Hubertus is de patroonheilige van de jagers.

En je gelooft het of niet, maar vandaag is voor de hele troep een andere Sint naar het bos gekomen, niemand minder dan Sinterklaas. De honden kijken allemaal opgewonden toe hoe hij op zijn witte paard komt aangereden.

Jack, de kleinste hond staat helemaal achteraan en zet zijn voorpoten op die van zijn grote broer om alles beter te kunnen zien.

Sinterklaas heeft een grote zak meegenomen. Die is volledig gevuld met lekkere kluiven en snacks.

Dit hadden de dieren niet verwacht. Ze smakken, smokken en smullen.

De Sint kijkt samen met de jagers lachend naar alle staartjes die in de lucht kwispelen van plezier.

Op het laatst is er nog een tweede zak met allerlei speeltjes: ballen, speeltouwen en frisbees. Soms krijgen honden speeltjes opdat ze zich niet zouden vervelen, maar dat is bij deze kleppers zeker niet het geval.

Als elk dier zijn presentje heeft gekregen wordt de Sint op jachthoorngeschal uitgewuifd. De honden blaffen van vreugde en springen in het rond en kleine Jack, die springt het hoogst van allemaal.