Anno 2019 wordt ons landje nog altijd geassocieerd met klompen, klederdrachten en vooral tulpen. Onbevattelijk. Met name Amerikanen hebben daar een handje van.

“O, you are Dutch? I just imagine those colourful tulip fields. I loooove Amsterdam!”

Nederland is en blijft Holland voor hen. Dat komt natuurlijk, omdat Michigan een Nederlandse nederzetting kent met molens, bloembollenvelden en typisch oud-Hollandse taferelen.

Zelfs mensen met wie ik al jaren correspondeer kunnen zich maar niet van dat beeld ontdoen. Ze zien mij vast rond hobbelen op klompen tussen de gekleurde tulpen. Het idee. Ik beschouw elke Amerikaan toch ook niet als een Wild West-figuur uit de film?

Slechts één maal heb ik gele klompjes gedragen: als kleuter van vijf toen ik voor alle kinderen, ouders en juffen moest “optreden” en “Elsje Fiederelsje, zet je klompjes bij ’t vuur” zong. Speciaal voor die gelegenheid had mijn moeder een hoge stapel geurige pannenkoeken gebakken.