Lief Brein,

Wat is dit nu, lief brein? Je lijkt net als de wereld wel volledig in lockdown te zitten. Je geeft me geen energie, geen inspiratie en geen fantasieën.

Ik staar naar het plafond en vandaar gaat mijn blik langs de muur naar beneden en eindigt op de vloer. Een zucht en ik leun nog maar eens achterover in mijn stoel, laat mijn vingers langzaam door mijn haren gaan. Geen idee waarom, ik weet dat ik het doe maar toch lijk ik het niet eens te voelen. Met welk doel doe ik dit eigenlijk? Mijn kapsel is onderhand een waar coronakapsel geworden, onstuimig en krult waar het niet zou moeten krullen en over de kleur hebben we het maar niet. Zie je dit soort onzinnige gedachtes is nu precies waar ik last van heb. Heel veel onzin maar geen verhalen.

Brein, het zou zo heerlijk zijn als je mijn hoofd weer kon vullen met dat wat ik zo graag doe. Mooie verhalen schrijven. Sprookjes of gewoon een grappige noot in een verhaal of gewoon “iets”. Ik blader door mijn oude verhalen en zucht nog maar eens. Brein kom op nou. Nee natuurlijk helpt het niets als ik op mijn eigen brein ga mopperen dan sluit ik alles alleen nog maar meer af niet als een lockdown maar eerder een writersblock-down.

Is het vermoeidheid na een stressvolle periode? Is het het gemis wat ik ervaar van zoveel liefdevolle familie al maanden? Of is het gewoon leegte, leegte in mijn hoofd? Wat het ook is het zou wel heel fijn zijn als het spontaan weer boven kwam drijven al die verhalen die altijd mijn brein actief hielden. Midden in de nacht of gewoon uit het niets overdag.  Soms wel drie verhalen door elkaar als een ware warboel dat eerst ontward moet worden voor ik het op papier kan zetten om vervolgens met een glimlach alles terug te lezen, achterover in mijn stoel en met een tevreden gevoel.

Lief brein, zullen we afspreken dat we langzaam – echt het hoeft niet heel snel – maar gewoon net als de rest van Nederland dat we beetje bij beetje weer open gaan uit de lockdown zo gezegd. Ik ben al heel blij met een klein begin daarvan. Het mag van alles zijn hoor het hoeft niet gelijk een boek te worden maar een begin zodat we daarna weer door kunnen. Door met schrijven over van alles en nog wat.

Liefs,
een amateur schrijfster.