Mijn broer kreeg bij de luchtmacht regelmatig een nieuwe outfit. Daarbij hoorde een donkerblauwe regenjas. Op mijn vijftiende ‘erfde’ ik het imposante kledingstuk.

s ’Avonds trok ik het dorp in. Onder straatlantaarns zag ik mijn schaduw met opgetrokken kraag. Met de rook van een sigaret om het hoofd waande mijn schaduw zich James Dean of een andere jeugdheld.

Door de regenjas was het niet meer de onbehouwen slungel die in winkelramen werd weerspiegeld. De jas werd een verlengstuk van mijn opgroeiende zelf en gaf mij een gevoel van vertrouwen in de onzekere toekomst.

Overwelmd bestaat niet volgens het groene boekje, dus overrompeld merkte ik dat bij gelegenheden met neonverlichting dames vanachter hun etalages opkeken en mij een zwoele blik of guitige knipoog toewierpen.

Later zong Leonard Cohen: ‘I am your man’. Indien niet zo ’overwhelmed’, had ik de meisjes destijds met die titel van antwoord kunnen dienen.