Het honderdste microverhaal. Pdf »
Hans Stavleu
06 53 83 00 97
redactie@microverhalen.nl
Twitter: https://twitter.com/microverhalen
Microverhalen is een website waar mensen die graag schrijven een verhaal kunnen publiceren. De verhalen zijn kort: maximaal 150 woorden. Ook zijn de verhalen geïnspireerd op een van de aangeboden foto’s. De combinatie van beeld en tekst geeft een auteur een behoorlijke uitdaging. En de combinatie maakt dat de verhalen extra aantrekkelijk zijn om te lezen. Elke keer is het weer een leuke, interessante, grappige of serieuze verrassing wat een auteur heeft te melden.
Hieronder enkele richtingaanwijzers om je verder te verdiepen in dit schrijvers- én lezersplatform.
Een microverhaal, soms ook aangeduid met de Engelse term flash fiction (vertaald als flitsverhaal), is een literair genre dat uit korte fictionele teksten bestaat. De lengte van het verhaal is korter dan dat van een kort verhaal, doorgaans niet langer dan één pagina. Er zijn verschillende lengten gangbaar, van drie of zes woorden tot 1000 woorden.
Op deze website waar een ieder zijn of haar eigen microverhaal kan inbrengen, is de lengte gemaximeerd tot 150 woorden.
Als uitdaging én als inspiratiebron zijn de microverhalen hier gebaseerd op een beeld. De beelden hebben elke een volgnummer om te voorkomen dat een tekstuele titel de schrijver al een bepaalde richting op zou kunnen sturen.
Om mee te doen hoef je zeker geen professioneel schrijver/schrijfster te zijn. Iedereen die het leuk of interessant vindt om te schrijven of die het gewoon eens wil proberen is van harte welkom om mee te doen.
Laat je uitdagen een lekker kort en krachtig verhaal, een microverhaal, te schrijven.
De aangeboden afbeeldingen zijn bedoeld als inspiratiebron. Laat je inspireren door een detail van een afbeelding, of door een associatie die je erbij hebt. Een kleur, een kledingstuk, een beweging, een voorwerp of een muurschildering, alles kan een inspiratie zijn om jezelf uit te dagen er een microverhaal over te schrijven.
De startpagina geeft de keuze om die afbeeldingen te zien waar al een of meer microverhalen bij zijn geschreven of waar juist nog geen verhalen bij zijn geschreven. Ook geeft het een overzicht van de geschreven verhalen. Via het menu Microverhalen > Auteurs krijg je een overzicht van de auteurs. Daar kun je weer zien welke verhalen ze hebben ingezonden.
Als je het leuk vindt om te schrijven of om te proberen te schrijven dan ben je van harte welkom. Het gaat om het plezier dat je er aan hebt om je microverhaal met anderen te delen. Of je amateur-, semi-professioneel- of professioneel schrijver bent, je bent van harte welkom.
Min of meer zijn er zeker beperkingen. Het wordt niet op prijs gesteld om beledigend of discriminerend te zijn, expliciete seksuele handelingen te schrijven en/of zaken die door de wet zijn verboden te promoten. Hoe goed de intentie wellicht is die er achter steekt. Ook reclameuitingen voor bedrijven en geloofsovertuigingen zijn niet welkom.
Via het menu-onderdeel ‘Microverhalen > Inzenden’ of via het tabblad ‘+’ bij een foto kun je zoveel microverhalen inzenden als je wilt. Je kunt meer dan één microverhaal bij een en dezelfde foto inzenden. Binnen een dag wordt je microverhaal gepubliceerd. Registreer je wel even en maak een profiel aan. Registeren is voor zowel schrijvers als lezers.
Wanneer je je registreert blijft je e-mailadres geheim en wordt niet gepubliceerd. Er is echter één uitzondering: je kunt verzoeken je e-mailadres op de schrijverspagina te laten vermelden.
Er is voor gekozen om het inzenden van een microverhaal met behulp van een eenvoudig formulier te laten lopen. In dat formulier moet je wel je e-mailadres opgeven, maar dat is uitsluitend bedoeld voor de redactie.
Microverhalen.nl deelt alleen informatie die je zelf in je profiel opgeeft. Uiteraard worden je verhalen bewaard en gedeeld. Verder doet microverhalen.nl niets met je gegevens.
Er wordt met microverhalen.nl geen geld verdiend. Integendeel, er wordt tijd en geld ingestopt als vrijetijdsbesteding. Als ‘social innovation catalyst’ is dit mijn kleine persoonlijke bijdrage aan een interessante(re) wereld. De microverhalen die worden ingezonden hebben hun culturele en persoonlijke waarde voor iedereen die ze schrijft of leest!
In overzichten met foto’s en die met verhalen zit een verschil. Foto-overzichten (Foto’s, Met verhaal, Zonder verhaal) hebben twee onderdelen, de foto’s zelf en de verhalen die erbij zijn geschreven. Een klik op de foto vergroot de foto, en het fotonummer verwijst naar een pagina met de foto en de bijbehorende verhalen.
Bij overzichten van verhalen (De verhalen, Lijst, Uitgelicht, Auteurs) verwijst zowel de foto als de verhaaltitel naar een pagina met het specifieke verhaal.
Een uitgebreide, juridische beschrijving van deze rechten vind je hier.