uitdaging-micro


Uitdaging
UMV-19065


30 jaar na de val van de muur

In een potje heb ik oude munten bewaard. Daar zijn ook ‘Ostmarken’ bij, het blikken geld dat je aan checkpoint Charlie moest ruilen voor westers geld.

Bij een bezoek aan Oost Berlijn hoorde je vijf zulke Marken aan te kopen. Het volledige bedrag moest gespendeerd worden en het overschot moest bij terugkeer afgegeven worden.

In onze groep hadden de ouderen het overgehouden geld weggeschonken, anderen hadden het zelfs in een vuilnisbak gedeponeerd. Wij, jongeren hadden in een herberg voor de lokale argwanende bevolking drank gekocht. Het overgebleven kleingeld hadden we in onze broekzak verstopt. Aan een zwaarbewapende Vopo (Volkspolizist) die amper onze leeftijd had, toonden we onze lege geldbeugels. Gelukkig liet hij ons ongemoeid, maar in onze broekzakken gloeiden de geldstukjes.

Ze hadden nooit waarde en of ze die nu meer dan vijftig jaar later hebben, is zeer de vraag.

Als souvenir is hun sentimentele betekenis daarentegen onbetaalbaar.

over deze inzending

Titel: 30 jaar na de val van de muur
Auteur: Gi
Aantal woorden: 148
Gepubliceerd op: 24 nov 2019
Schrijf een reactie
 

Stank voor dank

De fabrieksdirecteur had slechts tijd voor één hobby en dat was het verzamelen van munten.
Vanwege tijdgebrek had hij iemand in dienst die overal ter wereld de meest zeldzame munten voor hem kocht, via internet, op beurzen en op veilingen.
De collectie werd echter steeds completer en de ontbrekende munten waren op den duur niet meer via de reguliere kanalen te vinden.
De trouwe opkoper, Piet noem ik hem maar uit discretie, wilde zijn goed betaalde baan niet kwijt, dus zag hij zich gedwongen de ontbrekende munten op alternatieve wijze te verkrijgen.
De eerste moord die hij pleegde, voor een overigens prachtige en uiterst zeldzame gouden Duitse munt, was even doorbijten, maar de daaropvolgende vierenzeventig moorden werden gaandeweg routine.
Toen de verzamelaar jaren later overleed, werden de munten door de familie geveild en Piet kreeg als dank voor zijn jarenlange trouwe dienst een mapje met een fraaie suikerzakjesverzameling.

over deze inzending

Titel: Stank voor dank
Auteur: César Noordewier
Aantal woorden: 148
Gepubliceerd op: 23 nov 2019
Keuze van de redactie
Schrijf een reactie