Weten wij wat wij eten en vooral hoe dat voedsel wordt klaargemaakt? Ik heb het niet over de chef-kok van een restaurant die heel onhygiënisch met zijn blote vingers de haricots naast het vlees schikt om er iets decoratiefs van te maken. Toen ik dat onlangs op een documentaire zag, had ik gegeten en gedronken tegelijk.

Sinds de salmonella-affaire van een bepaalde Nederlandse visfirma, waardoor 23.000 mensen ziek werden en er vier zelfs overleden, eet ik geen zalm meer. Ik kan ook heel goed leven zonder zalmsnippers.

En als je de paniekverhalen van de media moet geloven kun je beter ook geen diepvriesgroenten en zachte kazen eten vanwege de listeria-bacterie. Heerlijke franse kazen, brie, camembert, nee dus. Dat scheelt weer leed voor een aantal Duitse melkkoeien. Hoeven ze niet te worden toegetakeld en verwaarloosd alleen om ons verwende mensen van een lekker kaasje te voorzien. De supermarkten zijn gevuld genoeg.